De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, is trots op haar gebrek aan politieke kleur en laat wisselende presidenten niet morrelen aan haar beleid.
Maar blijft dat zo?
De onafhankelijkheid van ‘The Fed’ is één van de vele zaken die met de verkiezing van Donald Trump als volgende president op de helling staat. “Uiteindelijk dreigen Trumps voorstellen het wereldwijde geloof in de onafhankelijkheid van de Federal Reserve te ondermijnen. En ook in de geopolitieke positie van de Verenigde Staten”, zegt econoom Alan Levenson van investeringsmaatschappij T. Rowe Price.
Het is ook maar zeer de vraag of Fed-voorzitter Janet Yellen kan blijven zitten nadat Trump geïnaugureerd is, gezien Trumps scherpe kritiek op het beleid van de bank.
“De markten zullen kijken naar bevestiging dat voorzitter Yellen niet vertrekt”, zegt Deutsche Bank-analist George Saravelos. “Trump is bijzonder kritisch geweest op haar en dus zal beleidscontinuïteit uitzonderlijk belangrijk zijn.”
Ontslaan lijkt onmogelijk
Er is één bezwaar: kan Trump de voorzitter wel echt ontslaan? Volgens JPMorgan-econoom Michael Feroli lijkt dat onmogelijk. Yellens vertrek zou ook de eerste keer zijn dat een Fed-voorzitter uit eigen beweging opstapt voordat zijn of haar ambtstermijn verstreken is. "Bovendien zien wij geen redenen voor de ogenschijnlijk Democratische Yellen om president Trump nog meer invloed te geven over de koers van monetair en regulerend beleid door meteen op te stappen."
Wellicht belangrijker op de korte termijn is de vraag of de Fed de rente in december zal verhogen. Die kans lijkt nu stukken kleiner. Volgens Bloomberg daalde die van 84 procent op dinsdag tot 42 procent na de uitslag. Saravelos van Deutsche Bank: "Op de korte termijn ziet het ernaar uit dat de stijging voor december van tafel is."
"Als ze zich geconfronteerd zien met onzekerheden, hebben centrale banken de neiging om grote beslissingen verder uit te stellen", zegt T. Rowe Price-manager Quentin Fitzsimmons.